dijous, 9 de maig del 2013

LA MASÓ DE SELMA. AIGUAMÚRCIA. EL CAMP SOBIRÀ DE TARRAGONA.

L’ Àngela Llop Farré retratava la gran casa de la Masó a l’antic terme de Selma, adscrit avui al municipi d’ Aiguamúrcia, etimològicament del llatí aqua murcĭda, ‘aigua lenta’ (Montoliu Noms fluv. 19). La finca apareix esmentada l’any 1578 en un document del propietari en què manifestava que tenia el lloc pel comanador de Selma.

Possiblement va ser seu d'una sotscomanda templera

El conjunt data del segle XVI, amb afegits posteriors i vestigis anteriors. Es tracta d'una construcció de planta rectangular amb baixos, planta noble i golfes coberta amb teulada a quatre vessants. Torre de planta quadrada, de 5 x 5 m de planta i 12 m d'alçada, adossada a una masia. Es troba ubicada a la cantonada sud-oest de l'edifici principal. Les cantonades són de carreus i els paraments de maçoneria. El tipus de fàbrica i l'espitllera semblen d'època gòtica.



té una capella dedicada a Sant Pere que el propietari Pere Soler de la Masó manà construir el segle XVI seguint el model de la capella del mas de Santa Agnès.

La descripció tècnica ha envellit – fins i tot, més que la casa - : la Masó és un gran casal, bastit en un lloc enturonat, amb edificis annexos - capella, casa dels masovers, cellers, molins pallisses, estables...- rodejats per una tanca.

La solitud senyoreja la contrada.

Sou pregats d’ampliar aquesta informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada