divendres, 10 de maig del 2013

EL MARINER DE SANT PAU. CAMPRODON. EL RIPOLLÈS

El Tomàs Irigaray Lopez, i la Carmen Toledo Cañadas, em feien arribar una magnifica fotografia de la masia dita ‘El Mariner de Sant Pau’ , que s’alça dins l’antic terme de Creixenturri, avui un llogaret del municipi de Camprodon, i fins l’any 1965, de l'antic municipi de Freixenet de Camprodon. Mai, mai, ha format part del terme de Sant Pau de Seguries.



Arrecerat al puig del Mariner Vell, prop del poble de Sant Pau de Seguries – d’aquí la confusió - , és un gran casal, amb una entrada solemne i un barri que li donen aspecte de petit poble.

L'edifici és obra del segle XVI o XVII, però la documentació és anterior, del segle XIV com a mínim.

Té una capella barroca dedicada a Sant Jaume.

És de destacar la pallissa allargassada amb una singular combinació d'arcs i encavallades de fusta. Les necessitats del transport actual obligaren a enderrocar el portal primitiu d'accés a la finca.

A la nova construcció, però, es col•locà la dovella central antiga datada al 1756, on figura una nau que recorda l'origen del fundador del casal.

Us deixem un enllaç on podreu llegir una història que mossèn Jacint Verdaguer i Santaló (Folgueroles, 17 de maig del 1845 – Vallvidrera, 10 de juny del 1902), ens regalava en relació a la casa i la seva més que peculiar denominació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada