dimecres, 8 de maig del 2013

CASES DE LA PLAÇA NOVA D’OLESA DE MONTSERRAT

Llegia que no es conserva gaire documentació sobre aquestes cases, que es podrien situar entre mitjan segle XIX i principi del XX.



Conjunt de tres habitatges entre mitgeres que configuren i tanquen la Plaça Nova, alineant-la amb el carrer Hospital. Les façanes d'aquests edificis destaquen sobre la resta de les que hi ha en ambdós costats per la seva composició arquitectònica (sobretot la del núm. 10-11), malgrat que les alçades de cadascuna són desiguals. La façana més interessant és la de l'habitatge situat al mig. Sobta la proporció que agafen els forats de les finestres en la planta primera (rematades amb frontons semicirculars) que gairebé prenen tota l'alçada el pis. En aquest primer pis les llindes de cada finestra estan rematades per unes interessants peces de ceràmica, que ens fan recordar a l’arquitecte de les ‘margarides’.

Pel que fa a la Casa Gual (núm. 9) se sap que s'aixecà l'any 1917 però s'ignora qui és l'autor del projecte. L'obra, però, denota la influència de l'arquitecte Joan Rubió i Bellver( Reus (Baix Camp) el 24-4-1870. + Barcelona el 30-11-1952. L'any 1990 va ser objecte d'una reforma que la va desvirtuar de manera substancial. La composició està centrada en un balcó central i una capelleta amb un plafó del Sagrat Cor, al primer i segon pis respectivament.

La casa de la dreta (número 12) presenta una distribució en tres crugies, amb un estil elegant però de tendència més popular, propi del final del segle XIX. Segons consta en les reixes de les finestres, l'any de construcció de la casa núm. 12 podria ser el 1871.

A l’email coneixercatalunya@gmail.com esperem amb ànsia les vostres aportacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada