dimarts, 28 de maig del 2013

CAPELLA CATÒLICA DEL SANT CRIST AL CEMENTIRI NOU DE TERRASSA

Els cementiris es traslladaven fora dels nuclis urbans amb l’excusa de la higiene - no s’ha registrat mai , enlloc del món cap episodi que ho justifiqui - ; això va permetre al REINO DE ESPAÑA dur a terme una operació urbanística mai vista fins aleshores :

1. Es qualificaven com a serveis terrenys agrícoles

2. S’obtenien – a cap preu – terrenys en el cas urbà de les poblacions.

Aquestes dades –que no trobareu a LA HISTÒRIA WERTADERA- confirmen que la gestió de la ‘cosa pública’ per part dels diferents GOBIERNOS, que canvien de nom, però no de ‘modus operandi ‘ , és SEMPRE i ÚNICAMENT la d’obtenir el MÀXIM LUCRE PERSONAL en detriment dels ciutadans.

El Cementiri Nou va ser bastit entre els anys 1920 i 1930 del segle XX, durant el Primer Feixisme ( Dictadura de Primo de Rivera ) segons el projecte de Melcior Viñals i Muñoz. El cens era aleshores de 39.975 ànimes.






No trobava cap referència a l’autoria de la capella, de planta quadrangular amb cúpula sobre cimbori, de la que no consta advocació.



Des de l'Arxiu Gavin, rebia una fotografia de l’interior de la Capella del Sant Crist del Cementiri de Terrassa, en aquest fossar trobava l’etern repòs Ramon Centelles i Cuello ( Terrassa , 4 de març de 1925 + Terrassa, 15 abril 2013 ).

Al llarg de la seva vida va recollir i conservar material gràfic i documental de la seva ciutat.

Va travar coneixença amb el Josep Maria Gavín, i fou un company infatigable en les seves sortides per a confeccionar l’Inventari d’Esglésies de Catalunya.

Ramon Centelles i Cuello , ha deixat el seu llegat , format per un gran nombre de postals de castells de Catalunya, així com altre material gràfic i bibliogràfic vinculat a casa nostra, a l’Arxiu Gavín.

En els darrers anys col•laborava amb l’Arxiu Gavín, en la classificació i ordenació del fons d’articles de premsa.

Per intermediació de la Mare de Déu dels Arxius, el Ramón forma part de l’equip que gestiona els arxius celestials.

El Valentí Pons Toujouse, autor del blog MODERNISME http://vptmod.blogspot.com.es/ em comentava que el cementiri el va fer en els anys 20's del segle XX, i que per l'estil i l'època podria ser de l’arquitecte Melcior Vinyals i Muñoz, o Viñals, en grafia antiga (Barcelona, 1878-1938) que va ser qui va dissenyar el Cementiri nou de Terrassa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada