dilluns, 8 d’abril del 2013

SANTA MARIA DE CAMBRILS. TARRAGONA

S'esmenta l'església parroquial - Que suposem ja advocada a Santa Maria, molt comú en les terres recuperades als sarrains - de Cambrils, en una Butlla del Papa Anastasi IV redactada el 25 de març de 1.154.


Al voltant de l'any 1575, hom defensa que es va reedificar l’església de Santa Maria de Cambrils. Es va bastir més petita que l'actual, i la seva entrada principal era llavors per la placeta de la Concepció.


Va patir una important modificació a final del segle XIX, que va consistir en una ampliació i amb una dotació d'una façana de tipus neogòtic.




L’any 2003 es van finalitzar diferents obres tant exterior, com en el campanar, així com en l'altar major, que han millorat el seu aspecte i la seva dignitat; volien ser el colofó de les reformes pendents des del final del segle XIX.




En els darrers anys, s'ha procedit a diverses millores, com la dotació de noves campanes, projecte de reparació de façana, etc.


De planta rectangular, disposa d'una nau central amb capelles laterals.



El Paco i la Conxita, anaven el 23.07.2021,  fins a Cambrils a donar el darrer comiat a un dels seus amics, Santa Maria l’acompanyarà  en el camí a la Casa del Pare


Pensem que la participació catalana en el tràfic amb les colònies americanes, deuria deixar la seva petjada tant a l’església de Santa Maria, com a la resta d’edificis religiosos del terme. Es van aixecar, reconstruir, reformar, i refer, la majoria de temples  en aquell període, com desgreuge davant l’Altíssim per l’espoli aplicat als indígenes americans.


Sou pregats d’ampliar i/o esmenar aquesta informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada