diumenge, 14 d’abril del 2013

MARE DE DEU DEL CASTELL DE LLORENÇ. LA NOGUERA

La Carmen Toledo Cañadas i el Tomàs Irigaray Lopez , s’arribaven fins a Sant Llorenç de Montgai, avui un nucli de població del municipi de Camarasa, i visitaven l’esglesiola de Santa Maria del Castell

No hem sabut trobar referències històriques d’aquesta capella de la Mare de Déu del castell de Llorenç, advocació tòpica en bona part dels castells i/o fortaleses recuperades als sarrains.

Hom pensa que aquesta és l’església que durant l'edat mitjana va exercir com a parròquia del terme del castell de Llorenç, que va dependre de la canònica de Santa Maria de Solsona. Així consta per primera vegada l'any 1151, en la butlla que el papa Eugeni III adreçà a Santa Maria de Solsona confirmant-li les seves possessions. Aquesta subjecció es recull també en l'acta de consagració de Santa Maria de Solsona del 1163 i en una relació d'esglésies de Solsona del final del segle XIII.



La fotografia – magnifica, com totes les seves - és de la cara meridional de l’edifici on hi ha un campanar d'espadanya de doble obertura amb arcs de mig punt i teulada plana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada