dilluns, 15 d’abril del 2013

COSTUMS DE BISBE. A LA MEMÒRIA DE L’ANTONI DEIG CLOTET.

La placa enganxada a la paret de l’edifici ens evoca al ‘Tonet de l’Ateneu’, al que recorda mossèn Josep Maria Ballarín i Monset, company de seminari , ‘arribat del Café Español de Navàs’; en ambdós casos parlem del mateix edifici, en dos moments cabdals de la història de Catalunya, abans i desprès del genocidi de 1936-39.



Vaig tenir ocasió de tractar al bisbe Antoni Deig i Clotet (Navàs, 1926 - Manresa, 2003), per primera vegada en un recés a la Casa d’Espiritualitat del Miracle, a la ‘seva’ diòcesis de Solsona.



Els nostres camins anirien coincidint en moltes ocasions, i recordo molt especialment una trobada a l’Hostal Colomí de les Germanes Camps, a Santa Coloma de Queralt – avui comarca de la Conca de Barberà – , tornàvem de Vinaixa, on ens havia acollit fraternalment Mossèn Evarist Gómez Ruiz, a l’Antoni Ibáñez Olivares, i a l’Antonio Mora Vergés, un cap de setmana; ens aturàvem a dinar en aquest ‘santuari de la gastronomia’, on m’assignaven una taula quasi al costat de la llar de foc al final el menjador. Hi havia una llarga taula preparada que esperava un bon nombre de comensals, no em va sorprendre veure entrar l’Antoni Deig Clotet, aleshores ja bisbe emèrit, envoltat de colomins als que havia impartit una conferència al saló del proper Castell on s’ubica la biblioteca, l’escola de música i l’oficina de turisme. En veurem es va adreçar fins a la nostra taula – tot recorrent el menjador – i em va saludar amb aquestes paraules, ‘ sempre et trobo en bons llocs’ , al que jo li contestava, ‘ és que tinc costums de bisbe’.



El dissabte 13 d’abril, en ocasió de la Fira de Primavera de Navàs, anava a dinar a ‘Cal Ramon’, i en venia al cap posar blanc sobre negre aquest record personal, i recollir alhora imatges d’aquella casa on va néixer l’Antoni Deig Clotet.

La primera part de la feina ja està feta, he demanat imatges a l’Ajuntament de Navàs, i ho faig ara a tots els navassencs, en ambdós casos agrairé la tramesa a l’email coneixecatalunya@gmail.com

Enviaré a Cal Ramón un email amb aquest breu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada