dissabte, 6 d’abril del 2013

CASA MIQUEL BLANXART I ESTAPÉ. GRANOLLERS

La Rosa Ventura Cutrina, ens portava fins a la cantonada del carrer Prim amb Torras i Bages; allà hi ha la dita casa MIQUEL BLANXART I ESTAPÉ, que té almenys ‘dos pares reconeguts’, el primer l’arquitecte Simó Cordomí i Carrera, autor també de l’edifici de l’Ajuntament de la Ciutat, i el segon – la fitxa tècnica li ho adjudica a l’arquitecte Jeroni Martorell i Tarrats (Barcelona, 1877 - Barcelona, 1951).

El treball escultòric de Josep Maria Barnadas i Mestres (Barcelona, 1867 - Alella, Maresme, 1939), està reconegut en ambdós llocs.

http://www.raco.cat/index.php/Lauro/article/view/48427/55199

l’edifici és de tres plantes ( baixa i dos pisos ) , amb façana als carrers Prim i Torras i Bages.



La façana principal és de composició simètrica, amb una tribuna a la primera planta sostinguda per una figura femenina feta en pedra a la planta baixa. En aquesta planta hi ha altres elements fets en pedra i esgrafiats geomètrics florals de llenguatge modernista, segons models originals de Josep Maria Barnadas i Mestres.



Els treballs de forja van fer-se a Can Guidons de Granollers (GARCIA PEY, 1990).

Llegíem que en aquesta casa es venia vi i per això els motius de decoració estan relacionats amb aquesta indústria agrícola. Dins la casa hi ha una bodega immensa subterrània que es diu "el Cau" (Informació oral Pere Cornelles). Sembla ser que el cau està fet amb rajola de València i era un lloc de reunions.

Després de la mal dita ‘guerra civil’. la va comprar el Sr. Murtra, fabricant.

La casa – actualment en venda – incorpora la pàtina gris i trista , que els diferents governs del PSOE & PP, han fet habitual en pobles , viles , i ciutats, i que impregna dolorosament la nostra vida quotidiana; cal deixar constància que no compta amb la voluntat de la població, que ben al contrari – a la força et pengen – està suportant amb molt patiment els estralls que provocaven l’estultícia i la corrupció de les elits politiques.

Sou pregats de fer-nos arribar les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada