dijous, 4 d’abril del 2013

CAPELLA DE SANTA DIGNA DE LLERONA. LES FRANQUESES DEL VALLÈS

Ens aturàvem la Rosa Ventura Cutrina, el Xavier Casadó i l’Antonio Mora Vergés, a l’Ajuntament de les Franqueses del Vallès, edifici modernista que data de 1912, i que va ser construït per l’arquitecte Albert Juan i Torner (Barcelona, 1872-1957), per encàrrec de Joan Sanpera i Torras ( Les Franqueses 4 de setembre de 1840 - 9 de setembre de 1914 ) , primer marquès de Les Franqueses del Vallès.

Cercàvem un plànol, i alguna informació, i van trobar amb escreix ambdues coses.

Gràcies a les indicacions rebudes – i a la tasca impagable dels ‘meus sherpas’ la Rosa i el Xavier – retratava, per fi !!! , ni que fos lateralment, i des de darrera la Capella de Santa Digna; la història ve de lluny :

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2012/12/masia-can-santa-digna-llerona.html

I, tot seguit la resposta amatent de l’Arxiu Gavin del Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, i del Josep Sansalvador Castellet:

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2013/01/capella-de-santa-digna-de-llerona-les.html

No m’aventurava a pujar dalt de les vies del tren per recollir una millor imatge d’aquesta capella de petites dimensions, de la que diu l’explicació tècnica : orientada cara al Nord, es troba dins de les propietats de Can santa Digna, sense estar però, enganxada a la casa; d'una nau única i absis circular cobert amb volta de canó a l'interior i teulada a dues vessants a l'exterior. La façana té un portal d'arc de mig punt adovellat, al seu damunt una finestra d'ull de bou i un campanar d'espadanya. La nau te dues finestres d'arc rodó a banda i banda i una finestra en l'absis.

L'actual església es va construir l'any 1635 per Joan Salomó.


L'any 1587 es va donar permís per enderrocar la capella vella, de que t se'n aprofità la planta.



S’esmenta la capella als llibres parroquials de Llerona dels anys 1466 i 1548.
També la trobem citada en les visites pastorals de 1508 "capellae heremitanae videlicet sta. Digne" i en les de 1606 i 1756 "sub invocatione sanctae Dignae, in domo Rovira de Sancta Digna".

Els anys 30 del segle XX va ser restaurada per J. Esteve.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada