dissabte, 23 de febrer del 2013

CAN MALLOL, MAYOL, MAIOL, DE PALAU SOLITÀ I PLEGAMANS. CATALUNYA

El Diccionari català valència balear és una eina valuosíssima, tant que fins se’n han adonat els enemics de la llengua i la cultura [ de TOTES, no únicament de la catalana ], i estan maquinant com podem fer-li la punyeta.

Cercava el significat del mot , MALLOL (i més vulgar maiol), llegia, etimològicament del llatí mallĕŏlu, ‘martellet’, ‘rebrot de sarment’.


D’aquest nom hi ha una GRAN CASA al terme de PALAU SOLITÀ I PLEGAMANS, de la que no s’explica quasi res : Masia que mostra els resultats de les reformes realitzades en el segle XVIII.

En l'actualitat és un edifici de planta baixa i dos pisos, cobert amb teula àrab a dues vessants.

A la planta baixa hi ha un portal d'entrada rectangular i una finestra rectangular a cada costat totes les obertures estan emmarcades per una motllura llisa. En aquest nivell hi ha una prolongació a cada costat amb una utilitat agrícola, i en la seva part superior forma sengles terrats descoberts, el de l'esquerra molt més gran i amb barana de pedra.
Al primer pis hi ha una galeria amb vuit columnes que aguanten un entaulament llis; cada columna té a la part de darrera un pany de mur. El segon pis, en la façana principal, té un balcó central i una finestra a cada costat. El coronament de la façana és en una motllura discontínua, més aixecada en la seva part central on s'hi troba un element decoratiu de pedra.

A la part de davant de la casa, hi ha un pati tancat per una portalada amb la coberta a dues vessants i voladís pronunciat.

Actualment Can Maiol i els seus voltants formen part del Campus Arqueològic de la Fundació Clos.



Ni un mot dels que aquí han viscut, ni tampoc de la seva participació en tasques d’interès local com l’abastiment d’aigua de boca, o d’interès més general, com la participació en la fundació de línia fèrria, popularment coneguda com el Carrilet, que va estar en funcionament des de 1880 fins l’any 1939.


S’explica que la maquina s’aturava – malgrat no ser lloc de parada – quan hi viatjava l’amo de Can Maiol.

Sou pregats d’ampliar aquestes minses dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada