divendres, 25 de gener del 2013

LES CASES ‘ANDALUSÍ’ DE LA COLÒNIA GÜELL

Hi ha respecte als arquitectes que van treballar a la Colònia Güell, i conseqüentment potser també en les cases dels obrers un cert consens :

http://www.upc.edu/web/tallergaudi/nova/fitxers_noticies/52.pdf
http://www.coloniamodernista.cat/historia.html
https://upcommons.upc.edu/pfc/handle/2099.1/3852
http://www.slideshare.net/macdudua/la-colnia-gell

Francesc d'Assís Berenguer i Mestres (Reus, 21 de juliol de 1866- Barcelona, 8 de febrer de 1914)

Joan Rubió i Bellver ( Reus , 24 d'abril de 1871 – Barcelona , 30 de novembre de 1952 )

Francesc Berenguer i Bellvehí, fill del primer, es farà càrrec de es obres inconcluses a la mort del seu pare. (Sant Joan de Gràcia (Barcelona), 7 d'agost del 1889 – Barcelona, 15 de març de 1952).

Josep Maria Jujol i Gibert (Tarragona, 16 de setembre del 1879 - Barcelona, 1 de maig del 1949). Va col•laborar en la transformació de Can Solé de la Torre Salbana.

El consens és molt ampli, en relació als dos primers, i força menys en el dos darrers.

Dels Mestres d’Obres que hi treballaren en tenim menys dades, i encara no gaire precises, els trobava esmentats com :

Andreu Espinal o Espinalt

Agustí Arimany o Alimany

Del segon cognom i de les dades del lloc i data de naixement i defunció res de res. Recordem sempre que vivim en una nació esclava, i que una de les formes d’anorreament més eficaces es la de destruir la nostra història.


Em plantejava qui havia estat l’autor de les cases ‘andalusí’ del carrer Reixac, i descartava - sense cap altra dada objectiva que l’excés de feina - als dos primers de la llista d’arquitectes.

A Francesc Berenguer i Bellvehí , autor dels edificis de la Rectoria (1917) i el centre parroquial Sant Lluís (1915-1917), per la seva trajectoria.

A Josep Maria Jujol i Gibert, perquè malgrat treballar en aquella època en la coneguda ‘ Torre de la Creu’ a Sant Joan Despí, les cases de la Colònia son extremadament senzilles.

Em quedaven doncs únicament els mestres d’obres, i aqui no tinc amic lector, cap element – ni per especular -, per aquesta raó, i per ajudar-nos en la tasca de recuperar la memòria històrica, sou pregats d’ajudar-nos a l’email coneixercatalunya@gmail.com en la nostra recerca.

Recordeu sempre que Catalunya, NOMÉS en té a nosaltres

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada