dimarts, 13 de novembre del 2012

MONESTIR DE SANTA MARIA DE LES FRANQUESES DE BALAGUER



L’Enric Sànchez-Cid s’arribava fins a les  restes del monestir cistercenc de Santa Maria de les Franqueses de Balaguer , que es troben situades a uns 4,5 km al sud de la ciutat, al marge dret del riu Segre.


La fundació d’aquest monestir (1186) fou voluntat de la comtessa d’Urgell Dolça de Foix, vídua del comte Ermengol VII, i s’emmarca en un moviment generalitzat a l’època (segona meitat del segle XII) de fundacions de cenobis adscrits a l’ordre religiosa del Cister.

L’església, dedicada a la Mare de Déu, és una típica construcció cistercenca iniciada al darrer quart del segle XII i que fou acabada al segle XIV. S’inclou en l’estil romànic de transició i respon als cànons que marca l’estil cistercenc. L’edifici és de planta de creu llatina amb volta de canó, apuntat a la nau i semicircular al creuer. La capçada està formada per un absis semicircular, cobert amb volta de quart d’esfera i il·luminat per tres finestres de doble esqueixada.


En el transsepte s’obren dues absidioles que no es manifesten a l’exterior, però que a l’interior formen una capçalera de tres absis.

L’edifici té tres portes, una de les quals facilita l’accés al claustre. El cenobi disposa de varis elements d’il·luminació com el finestral gòtic, que s’obre en la façana principal de l’edifici i el gran òcul obrat en cinc cercles en degradació situat al mur nord amb una gelosia cruciforme obrada en un sol carreu. La coberta, feta de lloses, es disposa en quatre nivells i a dues aigües.


De l’antic monestir en resten el citat temple, el celler, les estructures i paviments de bona part del claustre i un forn de ceràmica.

En data 12 novembre 2012 l’edifici propietat de l’empresa Identirama, que té previst crear un itinerari a través del bosc de ribera del costat del Segre per convertir-lo en una classe de botànica de les espècies vegetals més corrents a Catalunya, s’està restaurant. Potser tornarà la ‘vida’ a aquestes terres, difícilment però ho farà l’activitat contemplativa.  


Ens agradarà rebre les vostres aportacions en relació a la gelosia cruciforme obrada en un sol carreu, a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada