dissabte, 21 de juliol del 2012

SANT MIQUEL DE LILLET. BERGUEDÀ

El Josep Salvany Blanch venia l’any 1.918 fins a La Pobla de Lillet per recollir imatges d’alguns dels seus llocs més emblemàtics; jo aprofitava la bona disposició de la meva esposa Maria Jesús Lorente Ruiz, que assumia en aquesta ocasió tots els papers de l’auca : conductora, fotògrafa , infermera,...

Agafàvem el trencall que mena fins a les restes del Monestir de Santa Maria de Lillet; Sant Miquel esta a menys de 150 metres dalt del turó.

Les vaques – que causen una certa inquietud a la Maria Jesús – semblem assumir la defensa d’aquesta romànica rodona.; malgrat això ens permeten retratar-la des de diferents angles.
És un interessant edifici de planta circular amb un absis semicircular. D’aquestes característiques coneixem únicament :

Catalunya sota domini espanyol

Sant Sepulcre d’Olèrdola [ Comarca del Penedès ]
Sant Adjutori de Sant Cugat del Vallès
Sant Pere el Gros de Cervera [ La Segarra]
Santa Cecília de Torreblanca [ Comarca de la Noguera ]
Sant Esteve de Sallent
Sant Jaume de Vilanova, al terme de Santa Maria d’Oló [ Moianès ]
Sant Vicenç de Lluçà
Santa Magdalena de les Planes, de Besora, municipi de Navès [ Solsonès]
Sant Sebastià del Sull, a Saldes
Sant Miquel de Lillet, de la Pobla de Lillet

Catalunya sota domini francès

Esglésies de Cuixà, la Trinitat i la cripta del Pessebre
Santa Maria de Planès, a Planès.

Les mides de Sant Miquel de Lillet son : (6'5 m de diàmetre exterior i 4'7 m d'interior). El mur de la rotonda és coronat amb uns fins carreus petits que alternen amb espais buits; al voltant té un fris de pedres verticals. La portalada està coronada amb un arc adovellat de mig punt.
Ens expliquen que sobre l'altar hi ha una inscripció que confirma que l'església fou consagrada el 9 de maig de l'any 1000. L'edifici no té cap finestra . Està molt ben conservat. La primera notícia escrita és de l'any 1166.

L’advocació de Sant Miquel acostuma a trobar-se prop dels camins, en aquest cas recollim la tesi – no confirmada – que aquesta és una església votiva aixecada pels senyors del castell de Lillet.

Estigué abandonada un parell de segles; com recollia el Josep Salvany Blanch.

L’any 1935 fou restaurada per Jeroni Martorell a instàncies dels Amics de l'Art Vell.

Text, recull dades i fotografia: Antonio Mora Vergés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada