divendres, 15 de juny del 2012

SANTUARI DE LA MAREDEDÉU DE LA MATA. LLINARS D’AIGUADORA. CASTELLAR DEL RIU. BERGUEDÀ SOBIRÀ.



La Rosa Planell Grau i el Miquel Pujol Mur. Anaven en aquesta ocasió al Santuari de la Marededéu de la Mata, al terme de Castellar del riu, prop de les ribes del riu d’Aiguadora, en els límits del Berguedà i el Solsonès.

El topònim Mata és molt comú a Catalunya ;

Reproduïm del DEC ,  Mata :

D'origen incert, probablement del llatí. td. matta 'estora' i d'aquí 'clapa de plantes que cobreix una extensió de terreny', d'origen també incert, potser preromà o púnic, equivalent a l'heb. mitta 'flassada, cobertor']
        
f 1 1 BOT Arbust de petita alçària, com és ara la farigola o el romaní.
                 
2 BOT Llentiscle.
                 
2 1 Porció de terreny poblat d'arbres d'una mateixa espècie; bosc.
                 
2 Arbreda situada a la vora d'un riu.
                 
L’accès es fa per  la carretera de Berga a Sant Llorenç de Morunys en arribar al pont de l’Aiguadora agafarem la bifurcació que condueix al càmping. Passat l’entrada del càmping prendrem la tercera entrada que per una pista de terra ens porta per damunt del santuari.

L’edifici actual fou construït a finals del segle XVII o principis del segle XVII, és una construcció barroca;  aixecada en una època de gran devoció mariana.  En aquell període es dugué a terme la reconstrucció de  quasi bé tots els santuaris existents sota l’advocació de la Mare de Déu; tant a la comarca del Berguedà , com arreu de Catalunya.

No trobàvem referències en aquest cas d’un temple anterior.  



L’edifici és d’una sola nau amb el presbiteri quadrat. Al costat té adossades estretes i petites capelles. El campanar és una torre de secció quadrada i cobert als quatre vessants, bastit al peu del mur de ponent al costat de la façana.

La nau és coberta amb volta de canó. La senzilla façana té un òcul que il·lumina la nau. A la porta si accedeix mitjançant una escala de pedra.

Fotografia: Rosa Planell Grau.

Text i recull de dades: Miquel Pujol Mur.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada