dilluns, 11 de juny del 2012

LA VALL DE VILARAMÓ

La Rosa Planell Grau , el Miquel Pujol Mur i l’Antonio Mora Vergés, visitàvem la casa dita la Vall de Vilaramó ( en algun lloc hem llegit LA VALL DE VILA-RAMÓ ); segons ens expliquen fou construida a instancies d ‘Arnau Sescomes, natural de Puig-reig, on va nàixer a la casa dita Sescomes, [ amb l’article salat, propi de la llengua catalana, amb anterioritat al genocidi borbònic de 1714 ] i que va ser Arquebisbe de Tarragona en el període 1335-1346.

L’arquebisbe va fer construir tres cases, una per cadascuna de les seves germanes.

L’arxiu documental ha permès la reconstrucció de l'arbre familiar des de el segle XVI.

Els primers documents que fan referència a la casa son de l’any 1345; l’edifici de planta rectangular, està orientat a migdia on s'obren les eixides en els dos primers pisos, i la porta principal de mig punt amb grans dovelles.



La casa té un gran pati central a manera de claustre, que va ser cobert a principis del segle XX mitjançant una torre-llanterna, que dona una peculiar fesomia, diríem ‘una certa majestat’ a l’edifici.



L’esmenta’t distribuïdor i/o pati interior presenta en la planta baixa voltes de mig punt i apuntades; les successives ampliacions de la casa al segle XVIII respectaren l'estructura originaria i totes les habitacions es distribuïren segons aquest elegant pati interior.

Escolliem les imatges amb extrema cura , per satisfer alhora el desig de saber, i la necessària ‘intimitat’ d’una casa que és la residència d’una de les ‘famílies grans’ de Catalunya.

No us heu de confondré mai amb el concepte homònim de la heràldica castellana, aquí s’atorga NOMÉS a la bona gent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada