divendres, 8 de juny del 2012

CASA TURULL DE SABADELL


En això de fer ‘llistes de monuments’ sempre es troben greuges, en algun cas perquè no s’inclouen elements patrimonials d’interès, i en altres per la raó contraria.

L’edifici que aixopluga el Museu d’Art està qualificat pel que fa a l’estil arquitectònic com eclèctic.



Les obres de construcció del casal van començar l'any 1812; l'any 1860 foren decorats els interiors i fou col•locada la reixa del balcó del carrer Comèdies amb motiu de la visita de la Reina Isabel II, hoste de Pere Turull Sallent, aleshores batlle de Sabadell; les reformes i ampliacions de la casa van durar fins 1865.

Casal de tres cossos, planta baixa, dos pisos i golfes. L'entrada principal és al carrer Dr. Puig, abans comptava amb quatre entrades més, dues al carrer Comèdies, una al carrer Lluna i una altra al carrer Creueta. Del seu aspecte exterior destaca el treball de forja de la façana principal i el balcó de la façana lateral. Els interiors són luxosos. Als baixos hi ha la cuina, els cellers, un saló i una cambra de dormir pintada. A la planta noble hi ha dos salons i quatre dormitoris. En el saló principal es troben mobles entapissats i parets empaperades amb paper belga. La cambra reial és pintada a mà, amb daurats i rosetons.

Pere Turull Sallent durant la primera guerra Carlina fou cap de la milícia nacional de Sabadell, se’l considera l'introductor de la maquinària de vapor a les indústries tèxtils; fundador de la Caixa d'Estalvis de Sabadell (q.e.p.d) i altres institucions d'utilitat pública. Fou diputat a corts, se’l coneixia com Turull ‘ el ric ‘.

Quan fèiem la Torre Turull de Castellar del Vallès, trobàvem una informació si més no, curiosa ; Es diu que la fortuna dels Turull era tan immensa com les seves excentricitats. Aquesta gran fortuna es va obtenir, principalment, a base d’usura i també d’estranys viatges amb el bergantí-goleta Pedro Turull. L’excentricitat més esbojarrada fou la de comprar un elefant de l’Índia per llaurar els camps del Pla de la Bruguera pensant que faria més feina que un bou. A l’elefant el van portar en el seu vaixell amb un home encarregat de cuidar-lo, però finalment van haver d’acabar regalant l’animal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada