diumenge, 6 de maig del 2012

EL FLAQUER DE SANT FELIU DE CODINES

El retratava des del camí que mena fins al mas dit el Perer, esmentat també com el Perer de les Planes; l’edifici del Flaquer és composició complexa. Està integrat per varis cossos que s'agrupen al voltant de dos patis centrals tancats. Les façanes són de pedra. El portal d'entrada és de pedra amb arc de mig punt adovellat


El Mas agafa el nom dels seus propietaris. El "Memorial" de 1410 registra el fogatge de "En Flaquer" i es cita a Marc Flaquer, pare de Joan Flaquer, que vivia el 1491 i que apareix en els Fogatges del segle XVI i a l'estadística de 1516: "Primo Juan Flaquer".

L'any 1835, data esculturada sobre la llinda de la porta, es van fer reformes notables de l'edifici.

Al diccionari de l’ institut d’Estudis Catalans trobo :

FLEQUER (ant. escrit també flaquer), -ERA m. i f.

Etim.: segons Montoliu (BDC, iv, 21), d'un derivat del llatí *flaccare ‘amollir, ablanir’, que s'explicaria semànticament pel fet d'estovar o ablanir el flequer la pasta per a fer el pa. De flaquer pronunciat fləké amb e neutra (cat. or. i bal.), s'hauria format per regressió el mot fleca (BDC, iv, 22).

Flaquer: llinatge existent a Girona, Roses, L'Escala, Palafrugell, Barcelona, Bigues, Caldes de Montbui, Àger, Agramunt, Fullola, Mallorca, Menorca, etcètera; afegiré Sant Feliu de Codines, i Mura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada