divendres, 6 d’abril del 2012

Les capelletes de la visita domiciliaria


La definició que en dona l’enciclopèdia és :  Caixeta que conté una imatge i que hom duia de casa en casa per a ésser-hi venerada en la pràctica de la visita domiciliària.

 Les “capelletes de visita domiciliària” gairebé tothom de més de 50 anys recorda haver-les  vist a casa seva,  o té encara ocasió de veure-les .  A Castellar del Vallès tenim encara l’any 2012 deu “capelletes de visita domiciliària”  de les dotze que hi havia hagut.

 Són una forma de devoció religiosa popular que funciona actualment amb gran independència de l’autoritat eclesiàstica, sovint la parroquial, i que s’autoregula en forma de circuits o, pròpiament més ben dits, “cors” d’un grup de famílies que se la passen la una a l’altra, amb un ordre i periodicitat predeterminats sota l’atenció d’algun dels seus membres.

En molts casos fa anys que aquest procés funciona regularment;  tenia ocasió de comprovar-ho quan davant meu, feien el lliurament de la `capelleta de la Sagrada Família’ a la peixateria que  la Carme Pí  té al mercat municipal.

La generalització primer de la ràdio i avui d ela televisió a les nostres llars,  ha estat en bona mesura el vehicle d’una progressiva laïcització, que ha comportat la desaparició d’aquesta antiga manifestació de la religiositat popular.

El Concili de Trento insistia en el foment de la religiositat popular, com una eina ideal, per difondre i consolidar la fe.

Ermites i capelles s’aixecaran per tot el país, i els aplecs i trobades, passaran a formar part dels nostres costums.

Entres les confraries que sorgiran d’aquesta eclosió religiosa, prendrà aviat consciència la necessitat d’actuar en l’àmbit de la llar, i es popularitzaran les capelles de visita domiciliaria, que alhora que el foment de la pregària familiar  del rosari,  fomentaran la  catequesis dels menuts, i la pràctica de la caritat vers els altres germans.

Dissortadament  s’ha acabat imposant el sentit pejoratiu de Capelleta, com :  Conjunt de persones unides per una mateixa manera de pensar en matèria política, religiosa, literària, etc., contra el parer de la generalitat o d'altres sectors d'opinió. I, és que desfer, destruir, i/o malmetre,  és molt més fàcil que fer, construir, o mantenir, tant en el terreny de les tradicions religioses com en qualsevol aspecte de la nostra existència.


Us deixo un enllaç en el que podreu trobar imatges i documentació.


Ah!, intentaré aconseguir les imatges de les capelletes de la visita domiciliaria que tenim encara a Castellar del Vallès. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada