dimecres, 23 de novembre del 2011

MARTORELL. SANTA MARGARIDA DE LA VIA AUGUSTA.

Anàvem l’Antoni Calvo uribe i l’Antonio Mora Vergés, per les terres del Baix Llobregat, la nostra destinació final d’aquell mati estava al terme de Castellví de Rosanes, teníem intenció de retratar Miralles.

Ens venia quasi de camí Santa Margarida de Martorell, i , Sant Genis de Rocafort, una i altra església les podeu trobar a :
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2009/12/santa-margarida-de-martorell.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/01/sant-genis-de-rocafort-martorell-baix.html




Tenien coneixement que s’havien fet noves excavacions prop de Santa Margarida, que havien aconseguit recuperar entre altres coses, dos fragments d’un mil•liari - fita romana que assenyala la distància en milles – la troballa confirma el pas de la Via Augusta, i la realització de reformes a l’època de Magnenci (emperador entre els anys 350-353) al qual correspon la dedicatòria que es conserva parcialment.

Altrament però, les dades referides al període que va des del món romà, al món medieval són escassament conegudes i de forma molt desigual.

La informació disponible prové fonamentalment del jaciment de Santa Margarida, on les excavacions arqueològiques han posat al descobert les restes d'una església de tradició paleocristiana i una necròpolis de la mateixa època, que cal situar en el context de l’expansió del cristianisme, vers el segle V. La primera església de Santa Margarida, construïda a la vora de la Via Augusta, és un edifici format per una cambra rectangular amb la capçalera tripartida i l’absis en forma d’arc de ferradura.

Com ho fèiem en el cas de Sant Pere de Castellar del Vallès, també en el cas de Santa Margarida de Martorell, podem suposar que fou aixecada sobre les restes d’un anterior edifici religiós – anterior al cristianisme- , que situat prop d’una via de comunicació, facilitava als vianants la pràctica de les seves creences.

Recollíem imatges de l’indret, i continuàvem fins a la nostra destinació matinal, que va ser amics lectors molt decebedora.
http://relatsencatala.cat/relat/la-propietat-privada-de-miralles-castellvi-de-rosanes-baix-llobregat/1034524

Confiem poder accedir a Miralles ben aviat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada