diumenge, 4 de setembre del 2011

SANT MARTÍ DEL PUIG. BAGA. EL BERGUEDÀ SOBIRÀ

A la dreta del Bastareny , en el bell mig de la vall, encimbellada dalt d’un cim, hi ha l'església de Sant Martí del Puig de la Baga, presidint amb majestat l’amplia vall protegida per les serralades del Cadí i de Gisclareny. Hi ha constància de la seva existència des del segle X, en que s’esmenta Sant Martí del Puig de la Baga en la documentació del monestir de la vall de Bastareny, l’any 961 el prevere Bell i altres marmessors del difunt Ava li donaren diferents possessions entre elles el Puig.

Al Segle XIII tenia la condició de parròquia, posteriorment apareix esmentada com sufragània de la parroquial de Gisclareny , i al segle XVIII , de la de Sant Miquel de Turbians.

Sant Martí del Puig de la Baga pertanyé a l’antic comtat de Cerdanya, a la històrica vall de Brocà i fou possessió del monestir de Sant Llorenç de Guardiola (prop Bagà)

Son destacables a migjorn la porta adovellada amb pedra tosca formant el mig punt.



L’absis força ben fet, a base de blocs de pedra força regulars disposats en filades regulars i a trencajunts. No té ornamentació però és coronat per una senzilla cornisa de pedra tosca.



A ponent s’aixeca el campanar d’espadanya de dos ulls i que agafa tota l’amplada de la nau.



A tramuntana i migjorn fórem construïdes dues capelles el segle XVIII. La volta conserva el guix amb pintura de color blau. Una antiga tradició deia que el color blau feia fugir els mals esperits.



Es conserva encara la pila baptismal de vuit cares.



Prop trobem una gran pedra amb un orifici antropomòrfic que ens sembla haver acollit algun enterrament.



Actualment no té culte. A la porta d’entrada hi ha unes quantes mates d’aranyons.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada