divendres, 23 de setembre del 2011

LA MASIA DE MUSSARRA. MONISTROL DE CALDERS

Teníem el Feliu Añaños Masllovet, el Joan Lomas Gavilan, el Tomàs Irigaray Lopez, i l’Antonio Mora Vergés, el privilegi i el plaer d’accedir a l’interior de la Mussarra, masia del terme de Monistrol de Calders, al Moianès situada a 660,8 metres d’altitud, davant per davant de Talamanca, de la que la separa la fondalada que la riera d’aquest nom ha conformat al llarg dels segles.



La casa ‘capitalejava’ un grup de masies que arribaren a tenir parròquia pròpia, a l'alta edat mitjana; l'església, romànica de Sant Pere situada al costat de llevant de la masia de Mussarra, n’és una prova fefaent.

El 13 i 14 d'agost del 1714 aquesta masia acollí les tropes borbòniques comandades pel Comte de Montemar, que atacà les tropes austriacistes del Marquès del Poal a la batalla de Talamanca, que tingué lloc a prop, a sota i al sud de la masia.

Calia fer un petit pròleg històric, abans de recollir imatges de les escales exteriors que donaven accés a les tines del vi – una d’elles fa funció ara de dipòsit de les aigües pluvials - .



De l’interior ens meravellava :



El forn de pa.



L’espai on hi havia les quadres del bestiar – es conserva encara una de les menjadores -.



El celler, que compartia espai amb el moli d’oli.



I, en el nivell superior la ‘sala’, que rebia llum per d’ambdós costats, i exercia al ensems, de lloc de trobada, i de distribuïdor de la casa.

La situació de la casa amb vistes a Montserrat, el Bages i els primers contraforts del Pirineu; la sensibilitat de la propietat pel que fa a mantenir el màxim d’elements ‘històrics’ conciliant-los amb l’ús residencial; i l’estructura simple, alhora que senzilla – sense artificis – de l’edifici , ens permeten afirmar que Mussarra és avui , una de les masies més belles del Moianès.

Agraíem la seva finesa a la propietat, abans d’acomiadar-nos, amb el nostres millors desitjos pel que fa al devenir de la casa i dels seus estadants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada